Tips

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om op een prettige manier langer thuis te blijven wonen. 

Hieronder geven we verschillende tips op het gebied van:

1. Plannen voor straks, als u ouder wordt

2. De juiste hulpmiddelen

3. Uw huis aanpassen, verbouwen of verhuizen

1. Plannen

Is uw woning nog geschikt om in te wonen, als u straks oud(er) bent? Het is verstandig om alvast te bedenken wat u wilt als u op termijn bijvoorbeeld minder goed zou kunnen lopen. Denk na over een traplift, verlichting, een verstelbaar bed. Zodat u straks goed voorbereid bent.

 

2. Hulpmiddelen

Er zijn diverse hulpmiddelen die u kunt aanschaffen om uw leven gemakkelijker te maken als u ouder wordt. U kunt denken aan de volgende zaken:

Mobiele toegang deuren
Raakt u weleens uw sleutels kwijt? Kost het openen van uw (voor)deur soms moeite? Dan is een slot dat u met uw mobiele telefoon kunt openen wellicht iets voor u. Openen met sleutel blijft natuurlijk ook mogelijk. Via de gratis app op uw mobiele telefoon kunt u ook anderen, tijdelijk of op vaste tijden, toegang verlenen tot uw woning. Dit voorkomt het uitgeven van sleutels aan bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp.

Afstandbedienbaar stopcontact
Het afstandbedienbare stopcontact past in elk stopcontact en zorgt ervoor dat u met een afstandsbediening de aangesloten verlichting of elektrische apparaten in en uit kunt schakelen.
Vaak is dit stopcontact tevens als tijdschakelaar te gebruiken. Voor uw verlichting bestaat er ook een afstandbedienbare dimmer.

Grijper
Bent u beperkt in uw bewegingsvrijheid? Dan biedt de  zg. ‘helpende hand’ (grijper) uitkomst. De grijper helpt u bij het oppakken van voorwerpen, maar kan ook hulp bieden bij het aankleden. Hij is veelal voorzien van een klem zodat u hem aan een looprek of rollator kunt vastklikken.

Greepverdikker
Met een greepverdikker verdikt u elk willekeurig handvat; denk aan  een pen, tandenborstel of bestek. De greepverdikker helpt om ze beter vast te houden en is in lengte aan te passen.

Antislipstickers
Veel ongelukken worden veroorzaakt door uitglijden op de trap of in de badkamer. U kunt dit voorkomen door het plakken van  antislipstickers die zowel in standaardformaat als op rol - dus te knippen op de gewenste lengte - beschikbaar zijn. Voor binnen en buiten.

Antislipcoating
Met een antislip coating blijven (natte) binnen- en buitenvloeren, maar ook badkuipen en douchecabines voldoende stroef om uitglijden te voorkomen.

Veiligheidsprofielen voor de trap
Veiligheidsprofielen bieden extra veiligheid op uw trap en vormen vaak, in zwart of zilver, een mooi contrast met de trapkleur. Uw open trap voorzien van een nieuw jasje behoort ook tot de mogelijkheden.

3. Uw huis aanpassen

Sensorkraan

Het verschil met een normale mengkraan is dat een sensorkraan zonder handbediening werkt. U hoeft geen kracht te zetten om de kraan in  uw keuken, toilet of badkamer open en dicht te draaien en het is, naast hygiënisch, tevens waterbesparend! De kraan gaat direct aan wanneer uw hand er langs gaat en bij geen beweging automatisch na 1,5 seconden weer uit.

Wonen zonder drempels
Gelijkvloers is een organisatie die voor u op zoek gaat naar een woning zonder drempels. Mét zorg, indien gewenst. Gelijkvloers biedt ook praktische hulp bij het opruimen, verbouwen, verhuizen en inrichten. Gelijkvloers neemt u het regelwerk uit handen en denkt mee bij het maken van keuzes. Uw wensen en mogelijkheden staan daarbij altijd centraal; uw zorgen worden weggenomen. Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Gelijkvloers werkt door heel Nederland.

 

Jacuzzi

Een jacuzzi biedt door haar systeem van onderwaterstralen een heerlijke massage ter ontspanning van pijnlijke spieren en gewrichten. Jacuzzi’s zijn er in vele uitvoeringen en afmetingen voor binnen en buiten.
 

Traplift
Een traplift bestaat uit een rail, motorunits en een stoel. De stoel is gemonteerd op de motorunits. Wanneer u van de traplift gebruik maakt, beweegt de stoel zich zijwaarts voort over de rail. Er bestaan trapliften voor een rechte trap en voor trappen met bochten. Veel trapliften zijn aan beide zijden van de trap te monteren. Aan welke kant de traplift het beste gemonteerd kan worden, is afhankelijk van uw specifieke situatie en wensen.  Vaak kunt u de lift geheel aanpassen aan uw eigen smaak en interieur. U kunt ook het Wmo-loket van uw eigen gemeente benaderen voor een traplift.

Nachtvloerlicht
Een nachtvloerlicht is bedoeld om in het donker, wanneer u bijvoorbeeld uit bed stapt of een ruimte betreedt, (deels) de vloer te verlichten, zodat u beter kunt zien waar u loopt. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld struikelen, pijnlijk stoten of vallen beduidend kleiner. Het biedt daarnaast ook gemak bij oriëntatie in het donker. 

Het nachtvloerlicht kan op nagenoeg elk gewenste plek op de vloer worden geplaatst en schakelt automatisch in bij detectie (waarneming) van een beweging, zodra het donker is. Opdat u er niet over struikelt, geldt het advies om het licht altijd ónder een meubelstuk bv. een bed, nachtkastje, dressoir of stoel te plaatsen.

Verhuizen
Mocht het niet mogelijk zijn om in uw huidige huis de nodige aanpassingen te realiseren, dan is het verstandig om u vroegtijdig te oriënteren op een andere woning. Zodat u bijvoorbeeld alle kamers gelijkvloers heeft, wél een traplift kunt realiseren en indien nodig aanpassingen kunt maken in uw badkamer (bijvoorbeeld een instapdouche of wc met hulpmiddelen).

Zorg voor een comfortabele

en veilige woonsituatie