Zoeken
  • Zilver Wonen

Ouderen bezorgd over woonsituatie

“Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat er snel iets moet gebeuren”PERSBERICHT

Amersfoort

Uit grootschalig onderzoek* van stichting Zilver Wonen (ZW) blijkt dat ongeveer de helft van de ouderen zich zorgen maakt over zijn woonsituatie. Zo’n 80% wil zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen, maar de helft van de respondenten verwacht dat hiervoor aanpassingen nodig zijn. Hoewel zo’n 60% van de ouderen een huis met overwaarde heeft, betwijfelt 71% van de ouderen of de bank wel bereid is tot een lening voor een noodzakelijke verbouwing. “De Blijverslening biedt dan uitkomst. Alleen kent slechts 4% van de senioren deze lening of woont in een gemeente die deze aanbiedt,” aldus Coen Staal, voorzitter ZW. “Terwijl uit ons onderzoek blijkt dat zo’n 104.000 ouderen hier gebruik van willen maken.”

Hoewel ouderen langer zelfstandig thuis moeten en willen blijven wonen en er een nijpend tekort is aan zo’n 60.000 seniorenwoningen, hebben maar 2 ouderen de afgelopen 1,5 jaar gebruik gemaakt van de Blijverslening. Hiermee kunnen senioren hun woning verbouwen en seniorproof maken. Slechts 31 gemeenten bieden deze lening momenteel aan. Daarom vindt stichting ZWW dat de overige gemeenten haast moeten maken met de invoering van de Blijverslening.


“Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat er snel iets moet gebeuren”, legt Staal uit. “We hebben 3 miljoen ouderen en 40% van de gemeenten zegt nu al een tekort te hebben aan seniorenwoningen. In 2020 is dat tekort gegroeid tot meer dan de helft van de gemeenten. Hierdoor blijven ouderen te lang wonen in een niet aangepaste woning. Voor de kosten van het aanpassen van die woningen willen gemeenten niet opdraaien. Vervolgens komen die ouderen in een zorginstelling terecht. Wat per maand zo’n 6400 euro netto kost.”


Naast de gemeenten vindt Coen Staal dat ook banken met oplossingen moeten komen. “Senioren die overwaarde op hun huis hebben, kunnen dat vermogen niet vrijmaken omdat banken vaak geen leningen aan hen verstrekken. Uit het onderzoek zien we een heel wisselend beeld. Sommige banken spelen hier al wel op in. De andere kunnen daarom, vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen, echt niet achterblijven.”


Gemeenten die nu al een Blijverslening aanbieden:

1 Aa en Hunze

2 Breda

3 Delfzijl

4 Middelburg

5 Nieuwegein

6 Renkum

7 Texel

8 Veenendaal

9 Aalten

10 Alphen-Chaam

11 Baarle-Nassau

12 Berkelland

13 Bodegraven-Reeuwijk

14 Bronckhorst

15 Delft

16 Emmen

17 Gilze en Rijen

18 Goeree-Overflakkee

19 Goes

20 Heeze-Leende

21 Hoogeveen

22 Meppel

23 Ooststellingwerf

24 Oss

25 Overbetuwe

26 Ridderkerk

27 Sliedrecht

28 Someren

29 Vlagtwedde

30 Waalwijk

31 Winsum


Stichting Zilver Wonen (ZW) Naast onderzoek om ouderen te laten nadenken over aanpassingen aan hun huis, beheert stichting Zilver Wonen (ZW) ook het digitale plat­form www.zilverwonen.nl. De stichting is in april 2015 opgericht om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.


Partners van de stichting ZW zijn onder meer ANBO (o.a. onderzoek en individuele adviezen over langer thuis wonen, Rabobank (o.a. ouderenadviseurs, lokale voorlichtingsmarkten), Uneto-VNI (o.a. adviezen en installatie op maat van badkamer tot lifttrap via de Comfortinstallateurs) en Evident P.R. (management van de stichting en communicatie).

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stichting Zilver Wonen geeft informatie over langer zelfstandig thuis wonen.  

E-mail: info@stichtingzww.nl

Telefoon: 033 455 8778

Links

Neem contact op

© 2020 stichting Zilver Wonen