Zoeken
  • Zilver Wonen

Hulp bij zelfstandig wonen dringend nodig

Ouderen hebben geen idee van mogelijkheden
PERSBERICHT

Amersfoort

Het kan geen verrassing zijn dat het merendeel van de ouderen (onder de 55-80-jarigen bijna 90%) liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis wil blijven wonen. Maar zo’n 60% heeft geen enkel idee waar te beginnen om dat ook te bewerkstelligen. Ook op de vraag welke maatregelen ze zouden nemen als ze binnen afzienbare tijd (2-5 jaar) minder mobiel zouden worden, blijft 3 op de 5 het antwoord schuldig. Zelfs 70-80-jarigen hebben geen idee wat te doen, zo blijkt uit onderzoek* van zilverwonen.nl “Krijgen ze informatie over concrete mogelijkheden echter, dan denken ze wel degelijk behoefte te hebben aan aanpassingen in hun huis”, zegt woordvoerder Coen Staal.


Zilverwonen.nl heeft ook onderzocht hoe 60-plussers zichzelf zien als het gaat om maatregelen die ze (willen) nemen om in de toekomst langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Vinden ze zichzelf afwachtend of juist proactief? Vervolgens zijn de ondervraagden ingedeeld in 4 categorieën te weten: Struisvogel, Onzekere, Realist en Levensgenieter.

Maar liefst 68% van degenen die zich herkennen in de “Struisvogel” heeft geen enkel idee welke maatregelen ze zouden moeten nemen wanneer ze minder mobiel worden. Ook de “Onzekere” scoort hier met 65% hoog, terwijl de meer proactief ingestelde ouderen, de “Levensgenieters” en “Realisten”, wat beter scoren met resp. 55% en 56%, maar nog steeds in meerderheid niet weet wat te doen.


Geholpen

Als de respondenten die niet in een toekomstbestendige woning verblijven (84%), geholpen worden met een lijstje van hulpmiddelen en maatregelen, vinken ze ruim 2,6 mogelijke aanpassingen aan hun woning aan. Het aanbrengen van steunbeugels in de sanitaire ruimtes wordt daarbij het vaakst, door maar liefst 54% van de 55-80-jarigen, genoemd als noodzakelijk voor langdurige zelfstandige bewoning van het eigen huis.

Om uitglijden in de badkamer te voorkomen, denkt men veelal aan antislipmatten of het minder glad laten maken van de vloer (38%). Een verhoogde toiletzitting is tevens een veelgenoemde aanpassing (32%). Bijna vier op de tien ouderen (39%), zonder toekomstbestendige woning, denken een til- of traplift nodig te hebben.

Echter, ook het zoeken naar een andere woning of het verplaatsen van bad- en slaapkamer naar de begane grond, veelal een ingrijpende verbouwing, worden genoemd. “We zien duidelijk dat mensen bij de hand genomen moeten worden met concrete voorbeelden en informatie.”, zegt Coen Staal, woordvoerder van Stichting Zilver Wonen Weken. “Domotica is iets wat je leven nú al een stuk aangenamer kan maken maar straks, wanneer je minder mobiel bent, misschien onontbeerlijk is. Wij roepen mensen dus op er nú vast over na te denken. En we helpen ze door www.zilverwonen.nl waar we stap voor stap informatie geven over alle mogelijkheden.”

Stichting Zilver Wonen (ZW) Naast onderzoek om ouderen te laten nadenken over aanpassingen aan hun huis, beheert stichting Zilver Wonen (ZW) ook het digitale plat­form www.zilverwonen.nl. De stichting is in april 2015 opgericht om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.


Partners van de stichting ZW zijn onder meer ANBO (o.a. onderzoek en individuele adviezen over langer thuis wonen, Rabobank (o.a. ouderenadviseurs, lokale voorlichtingsmarkten), Uneto-VNI (o.a. adviezen en installatie op maat van badkamer tot lifttrap via de Comfortinstallateurs) en Evident P.R. (management van de stichting en communicatie).

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stichting Zilver Wonen geeft informatie over langer zelfstandig thuis wonen.  

E-mail: info@stichtingzww.nl

Telefoon: 033 455 8778

Links

Neem contact op

© 2020 stichting Zilver Wonen