Zoeken
  • Zilver Wonen

Dementeren grootste schrikbeeld van ouderen

Ideaalbeeld en schrikbeeld ouderen in kaart gebrachtPERSBERICHT

Amersfoort

Een goede gezondheid staat bij bijna acht op de tien mensen bovenaan de verlanglijst als het gaat om hun wensen voor de toekomst. Zelfstandig wonen en onafhankelijkheid, maken de top 3 compleet. Dementeren is het grootste schrikbeeld. Zo wijst onderzoek* onder 1207 zelfstandig wonende ouderen van 55 tot en met 80 jaar, in opdracht van zilverwonen.nl uit. Uit hetzelfde onderzoek blijkt vreemd genoeg dat ouderen te weinig doen om het ideaalbeeld te realiseren of juist om het schrikbeeld te voorkomen.

Ideaalbeeld

Een goede gezondheid (79%) staat met stip bovenaan de wensenlijst van het ideale ouder worden. Daarna volgen zelfstandig in het eigen huis kunnen blijven wonen (51%) en (financiële) onafhankelijkheid (47%). Vrouwen hechten meer aan hun onafhankelijkheid dan mannen (50% versus 44%). Hoe ouder men is, des te vaker wordt ‘meegaan met de tijd’ een belangrijk punt gevonden.

Gezond eten en voldoende bewegen zijn inmiddels welbekende adviezen, maar de stichting Zilver Wonen Weken raadt ouderen ook aan tijdig te beginnen met nadenken over passende voorzieningen om hun ideaalbeeld van ouder worden ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Het onderzoek geeft aan dat veel mensen (71%) hier nog vrijwel of helemaal niet mee bezig zijn. Zelfs van de 70- en 75-plussers doet ruim 60% niets.Schrikbeeld

Dementeren (65%), een zwakke gezondheid (61%) en niet meer zelfstandig kunnen wonen (44%) behoren daarentegen tot het schrikbeeld van iedere oudere. Mannen maken zich over dementie minder zorgen dan vrouwen (60 versus 70%) maar vrezen anderzijds wel wat meer voor hun mobiliteit (36 versus 30%).

58% van de 75-80-jarigen is bang in de toekomst niet meer zelfstandig te kunnen wonen versus 35% onder de 55-59- jarigen. Ongeveer zeven op de tien (71%) 60 tot 80 jarigen is nauwelijks bezig om het schrikbeeld van niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen te voorkomen; men zegt daar niet over na te denken, dan wel er geen maatregelen voor te treffen.
Stichting Zilver Wonen (ZW) Naast onderzoek om ouderen te laten nadenken over aanpassingen aan hun huis, beheert stichting Zilver Wonen (ZW) ook het digitale plat­form www.zilverwonen.nl. De stichting is in april 2015 opgericht om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.


Partners van de stichting ZW zijn onder meer ANBO (o.a. onderzoek en individuele adviezen over langer thuis wonen, Rabobank (o.a. ouderenadviseurs, lokale voorlichtingsmarkten), Uneto-VNI (o.a. adviezen en installatie op maat van badkamer tot lifttrap via de Comfortinstallateurs) en Evident P.R. (management van de stichting en communicatie).

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Stichting Zilver Wonen geeft informatie over langer zelfstandig thuis wonen.  

E-mail: info@stichtingzww.nl

Telefoon: 033 455 8778

Links

Neem contact op

© 2020 stichting Zilver Wonen